Tuesday, April 28, 2009

Pembelajaran di Luar Kelas - Masakan Tradisional Johor

25 April 2009, Majlis Kebudayaan Negeri Johor telah menganjurkan Pertadingan/Promosi Masakan Tradisional Johor di Danga Bay, Johor. IHYPJ telah menghantar seramai 30 orang pelajar untuk sama-sama mempelajari kaedah menyediakan kuih-muih dan masakan tradisional Johor. Ketua kursus jabatan Kulinari, En Na'aim turut hadir di dalam program tersebut. Antara masakan yang menarik perhatian pada program itu adalah Laksa johor, Asam Pedas, Wajik, Halwa, Nasi Beryani, Halwa Maskat, Telur Pindang. "Program ini merupakan peluang terbaik kepada pelajar IHYPJ mempelajari cara penyediaan makanan tradisional Johor tanpa menggunakan perasa tambahan, pewarna atau bahan-bahan moden. Ini juga adalah usaha yang dibuat oleh IHYPJ untuk memberikan peluang kepada pelajar menimba ilmu di luar kelas. Tanpa penglibatan seperti ini, mungkin pengetahuan warisan ini boleh hilang mengikut peredaran zaman." menurut en Na'aim.

No comments: