Tuesday, November 8, 2016

Program Ceramah Kebakaran, Kursus Pembuatan Roti dan Kek serta Program Karnival Usahawan

8 November 2016 - Kolej Kemahiran dan Teknikal Johor Bahru menganjurkan 3 program serentak pada hari ini. Pada waktu pagi, satu program komprehensif mengenai ceramah kesedaran kebakaran dan demonstrasi memadam kebakaran yang melibatkan semua pelajar di kolej dan asrama. Program ini dihadiri oleh Pegawai Penguasa Jabatan Bomba dan Penyelamat Cawangan Tebrau, En Sunaidi. Beliau telah menyampaikan ceramah mengenai kebakaran dan juga kaedah melawan kebakaran. Selepas taklimat tersebut semua pelajar telah terlibat dengan program latihan kebakaran (fire drill) di mana siren kebarakan dibunyikan tanpa memberi makluman awal kepada pelajar. Pelajar dan semua pekerja telah berjaya berkumpul di dataran kolej dengan selamat. Selepas itu, pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat telah mengadakan demonstrasi memadamkan kebakaran yang di adakan di hadapan bangunan asrama.  

Kolej ini juga menganjurkan kursus pembuatan roti yang dihadiri oleh pekerja dan pelajar dari Maahad Johor. Program ini diajar oleh pengajar berpengalaman dari KKTJ Johor Bahru. KKTJ pada masa ini mempunyai pelajar melebihi 200 orang yang mengambil kursus sijil penyediaan makanan serta pastri. Oleh yang demikian, program ini dapat memberi pendedahan kepada peserta pada hari ini.

Pada masa yang sama juga, KKTJ menganjurkan program karnival usahawan kepada pelajar dan orang awam. Program ini memberikan peluang kepada pelajar untuk menjadi usahawan yang berjaya walaupun bermula dengan perniaagaan kecil seperti pada hari ini. Program ini dijayakan dengan usahasama Amanah Iktiar Malaysia yang turut membawa peserta dari organisasi tersebut membuka gerai jualan pada hari ini.Ucapan Aluan dan Perasmian Tim. Pengarah KKTJ, En Naam Parlan 

Perbincangan antara Tim. Pengarah, Pegawai BOMBA dan Pen. Pegawai HEP

Demonstrasi Memadam Kebarakan di perkarangan asrama Ungku Mohsin

Amali Memadam Kebakaran

Program Membuat Roti bersama Staff dan Pelajar Maahad Johor Bahru


Program Jualan bersama Amanah Iktiar Malaysia

No comments: